Van druk naar 'misbaar' in 4 stappen
Ruimte in je hoofd

Van druk naar 'misbaar' in 4 stappen

Pardon? Mezelf misbaar maken… Waarom zou ik dát doen? Ik wil juist onmisbaar zijn: nodig, relevant, continu waarde toevoegend. Zonder mij valt de boel om en lopen zaken in het honderd.

Oké, maar heb je je wel eens afgevraagd of jouw toegevoegde waarde juist stijgt als jouw werk zó goed georganiseerd is, dat je misbaar wordt? Dat alles op rolletjes loopt en jij daar juist de credits voor krijgt? Terwijl je geheel ontspannen 's avonds het kantoor verlaat voor een lang weekend genieten zonder afleiding, omdat jij dat kan?

Ik laat je inzien dat je met een 'misbare mindset' de meest productieve versie van jezelf wordt. En die versie - geloof me - maakt meer impact en voegt meer waarde toe dan wanneer jij jouw werkdagen druk, geleefd en jezelf onmisbaar makend afsluit.

Druk zijn

Een rustige dag zonder (ad hoc) drukte, voelt als een dag niet geleefd. Jij bent áltijd druk. Met je laptop opengeklapt en je telefoon in je hand, ren je van vergadering naar vergadering. Al lopend reageer je nog even snel op een appje of een mailtje. Je komt niet verder dan bovenste 5, die je gehaast wegwerkt. Ondertussen voel je je onrustig, en vreet de adrenaline in je lijf jouw energievoorraad op.

Briljant zijn

Alsof dat niet genoeg is, verwacht je van jezelf elke dag een stroom briljante ideeën en nieuwe initiatieven. ‘Gewoon’ presteren is er voor jou niet bij. Je wilt liefst dagelijks laten zien dat je vernieuwend, origineel en slim bent. Dat je dat leuke salaris met recht verdient. En dat je je onderscheidt van je collega's; hoe bijzonder goed je hen ook vindt, jij doet het beter.

Slim zijn

Je bént slim, en dat weet je (ergens, echt). Dus kun je dit ook slimmer aanpakken. Je houdt namelijk van je werk, je doet het graag en met jouw enorme inzet komt er ook heel veel uit je handen. Je bent iemand die 'levert'. Alleen de manier waarop….dat kan echt slimmer!

Want is het niet zo dat jij in jouw werk:

 • Veel meer een helicopterview zou moeten hebben? En dat altijd druk zijn die view (zo goed als) onmogelijk maakt?
 • Dat er van jou goede, nieuwe initiatieven verwacht worden (niet alleen door jezelf, maar ook door anderen)? En dat altijd druk zijn jouw creatieve ruimte beperkt?
 • Dat je ook écht tijd zou moeten maken om met een nieuw project of initiatief aan de slag te gaan? En dat altijd druk zijn zo ongeveer haaks staat op 'tijd maken'?

Misbaar zijn

Een deel van het probleem zit 'm hierin: jij lost alles op, voor iedereen. Jij bent altijd bereikbaar, voor iedereen. Jij helpt anderen, altijd. En zo maak jij jezelf onmisbaar. En dat is nou net wat je níet moet willen!

Het is daarom hoog tijd voor de misbare mindset. Je bent zo druk als je je voelt en daar kun je iets aan veranderen. Dat begint met het beeld te doorbreken dat je alleen erkenning krijgt (of een leuke collega bent?) als je druk bent geweest en jezelf onmisbaar hebt gemaakt. We zoeken naar een nieuwe manier van waardevol zijn voor jouw organisatie, zonder dat je altijd druk en onmisbaar hoeft te zijn.

De 4 stappen naar jezelf misbaar maken

 1. Wat doe ik allemaal?
  Hier ga je helemaal los, op een vel papier. Probeer mega compleet te zijn. Alle structuren, alle overleggen, alle projecten, alle teams, alle taken, alle verantwoordelijkheden schrijf je op. Pak voor het gemak een A3-vel of een flip-over. Het hoeft er niet netjes uit te zien en alles mag door elkaar staan. Als er maar staat waar jij je dagelijks in je werk mee bezig houdt.
 2. Waar draagt het aan bij?
  Pak nu je doelen, KPI's of resultaatgebieden erbij. Ook de missie van de organisatie of van jouw team kan bij deze stap behulpzaam zijn. Dit zijn je categorieën. Kies voor elke categorie een andere kleur. Je gaat alles dat op jouw vel staat toekennen aan een van de categorieën. Met verschillende kleuren maak je inzichtelijk waar jouw 'zaken' aan bijdragen. Bovendien wordt nu duidelijk welke zaken helemaal niet op jouw vel horen te staan, omdat ze niet bij een van je categorieën passen. Is dat even helder.
 3. Waar wil ik zelf aan bijdragen?
  Bij de laatste stap neem je afstand van je inmiddels vrolijk gevulde papier en pak je een nieuw leeg vel. Nu gaat het om de vragen: Waar sta jij zelf voor? Wat zijn jouw waarden? Waarover ben je gepassioneerd? Wat wil je bereiken? Waar wil je meer tijd voor maken? Leef je weer uit. Werk met kleur en probeer alles dat in je opkomt op te schrijven. Het hoeft er wederom niet mooi uit te zien, het gaat om het inzicht dat je hiermee vergaart.
 4. Maak jezelf misbaar
  Als je dit gedaan hebt wordt het duidelijk waar het voor jou en in jouw functie echt om draait. De laatste stap is dat je dit vertaalt naar iets concreets, waar je dagelijks houvast aan hebt. Je formuleert daarvoor 4 pijlers die als kapstokjes fungeren. Elke vraag die op je afgevuurd wordt, hang je daar eerst aan op. Is er geen kapstok voor de betreffende vraag? Dan weet je dat die vraag niet bij jou thuishoort. Je bent voor die vraag dan misbaar!
  1. Benoem de belangrijkste thema’s in je werk, door jouw zaken en doelen (van stap 1 en 2) te clusteren. Zorg ervoor dat jouw thema's ook de essentie van stap 3 weerspiegelen. De thema's vormen een 'samenvatting' van jouw doelen (1 en 2) én jouw ambities (3). Dit is dus iets anders dan de categorieën die je bij stap 2 formuleerde. Thema's zijn een afgeleide van je doelen en van je inhoudelijke werk en ambities.
  2. Benoem op basis van de thema's 4 hoofdpijlers voor je werk. Een kenmerk van de pijlers is dat ze niet wijzigen, tenzij je van baan verandert. Je kunt er je lopende projecten en nieuwe initiatieven onder kwijt. Schrijf je pijlers in 4 kleuren in grote letters op een nieuwe vel papier. Dit is de houvast voor jouw nieuwe werkstijl.

Wat levert dat jou op?

 • Meer reflectie in je werk (niet meer meteen reageren, eerst nadenken voordat je iets toezegt).
 • Niet meer alles (zelf) doen!
 • Je kunt nu vaste blokken in je agenda indelen, die de naam van een pijler krijgen. In zo'n blok werk je aan die pijler, en nergens anders aan.
 • De pijlers kunnen we ook vertalen naar je e-mail, zodat je niet meer vanuit je mail werkt.

Denk aan de mindset

De misbare mindset is het allerbelangrijkste, omdat je jezelf daarmee schaamteloos meer ruimte gunt. Je gaat van altijd druk, naar bewust kiezen 'wat wel en wat niet'. Je bent niet meer voor iedereen nodig, omdat je jezelf niet langer voor iedereen beschikbaar stelt. Jij staat nu aan het roer, jij bepaalt. Het gaat voortaan om voldoening, en niet meer om bewijzen. Nu heb je ruimte voor persoonlijke groei, om de stappen te maken en de nieuwe projecten te realiseren waar jij voor kiest.

Leyla Roosen

Ik leer te genieten van wat ik bereik in mijn werk, dankzij Intens Productief Lees meer

Leyla Roosen - Consultant Cultuur & Transitie ABN Amro Bank N.V.
Nicolien Linkels

Ik had nooit gedacht dat grip op mijn mail automatisch ruimte zou geven voor iets anders, zoals strategisch denken. Lees meer

Nicolien Linkels - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Tomas Dankers

Ik heb er nu nog iedere dag plezier van. Ik kan het iedereen aanraden. Lees meer

Tomas Dankers - Digitaal strateeg Have a Nice Day, 's-Hertogenbosch
Patricia Muller

De mogelijke resultaten van het programma klonken bijna te mooi om waar te zijn. Toch bleek het echt te werken. Lees meer

Patricia Muller - Financieel Specialist Medisch en Vrije Beroepen en DGA's bij ABN Amro Bank N.V.
Cynthia van Wachem

Nu ik zie hoe veel efficiënter ik mijn werk kan organiseren, zou ik iedereen aanbevelen om dit te gaan doen. Het geeft rust en ruimte! Lees meer

Cynthia van Wachem - Communicatieadviseur Gezond Werken in de Zorg, Apeldoorn
Tessa Steennis

Door de manier van Intens Productief blijf ik met hoofd erbij, het is een prettige stok achter de deur en precies op maat voor mij. Lees meer

Tessa Steennis - Sociaalwerker ContourdeTwern, Tilburg
Isa Bais

Jet is motiverend, toegewijd en positief kritisch. Haar deskundigheid heeft bij mij een gedragsverandering teweeg gebracht.. Lees meer

Isa Bais - Community manager Stichting IZZ, Apeldoorn

Nu ik grip heb, sta ik nog steeds klaar voor anderen, maar ik word er niet meer door geleefd. Lees meer

Guler Cakir-Kilickaya - Management Assistent bij ABN Amro Bank N.V.

Direct een sessie inplannen?

Oriënteer je je graag uitgebreid? Bespaar dan tijd en plan nu kosteloos een Intens Productief proefsessie.

Liever eerst overleggen met je werkgever? Download dan de pdf.

Plan je sessie in met Jet PDF voor je werkgever