Hybride werken: Wanneer doe ik het goed?
Nu je meer te kiezen hebt kan het voelen alsof je steeds de verkeerde keuzes maakt. Werk je vandaag thuis, of op kantoor? Doe je die vergadering online, of fysiek? Reis je ’s middags naar die bijeenkomst voor een lezing, of luister je mee vanuit je achtertuin?
Het komt het team goed uit als… Het is handig als jij er bent omdat die ander dan… Misschien is het morgenmiddag wel heel interessant om er te zijn omdat die en die dan…
Je richt je week zelf in, maar aan je keuzes blijf je twijfelen
Hoe kies je de juiste optie? In dit artikel laten we je zien hoe je jouw ideale hybride werkweek kunt tekenen, op basis van jouw zelfkennis. Zo geven je keuzes meer rust en creëer je een werkweek die bij jou past.
Weet wat je nodig hebt
Om jouw hybride werkweek optimaal in te richten, moet je weten wat je nodig hebt. Waarom kies je voor het een of voor het ander? In hoeverre ben je je bewust van jouw eigen talenten, voorkeuren en voorwaarden? En hoe pas je jouw werkweek daar op aan?
Jouw eigen norm ontdekken
Ieder mens is uniek, en toch zijn we allemaal grofweg in te delen in typen, profielen of beschrijvingen van persoonlijkheden. Zo ken je de profielen van Management Drives misschien wel? Deze helpen te zien waar je talenten en je valkuilen liggen. Zo ontdek je wat je nodig hebt om goed te functioneren.
Dat is voor iedereen anders. Ben je ‘geel’ (zoals Jet) dan heb je behoefte aan vrije ruimte en autonomie. In rust thuis kunnen werken, is goed voor jouw denkkracht en creativiteit. Maar ben je ‘groen’ dan is menselijk contact voor jou belangrijk. Jij bent liever vaker op kantoor – onder de mensen.
Er zijn heel veel brillen waardoor je naar jezelf kunt kijken
Zo ontdekte Jet dat ze door de bril van ‘neurodiversiteit’ in het hokje ‘neurodivergent’ val. Een minderheid van de mensen doet dat ook. De meerderheid van de mensen is ‘neurotypisch’.
Als je neurodivergent ‘in elkaar zit’ werken je hersenen anders. Denk aan de labels ad(h)d, dyslexie, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid (een willekeurige greep uit de neurodivergente collectie) en je hebt er een beeld bij.
In organisaties gaan we vaak uit van één bepaalde (neurotypische) norm. Terwijl Jet vooral ruimte nodig heeft om ‘anders te mogen zijn’. Juist dán is Jet op haar best.
Deze zelfkennis helpt Jet – ook als ondernemer – om haar werk zo in te richten dat het haar succes mogelijk maakt.
Ook als je werk super lekker loopt
En zo werkt het waarschijnlijk ook voor jou. Als je moeite hebt om je staande te houden, of als je voelt dat je je eigen ruimte moet bevechten. Maar ook als je werk super goed gaat en alles lekker loopt, levert het jou winst op als je weet waardóór het zo goed gaat. Die voorwaarden wil je vooral zo houden!
Jouw ideale hybride werkweek
De bevlogen professionals die we trainen tekenen aan het einde van het trainingsprogramma hun ideale hybride werkweek. Op papier, met potloden, stiften en pennen.
Wij dagen je uit om dat (nu) ook te doen. We helpen je met een voorbeeld. Als je schema af is, kan je deze met ons delen. Je krijgt van ons dan een vraag terug die je verder helpt.
Van tevoren denk je na over de uitgangspunten voor jouw keuzes.
- Jouw drijfkracht (bijvoorbeeld erbij willen horen, het leuk willen hebben of het altijd goed willen doen),
- Jouw talenten (bijvoorbeeld creativiteit, oplossingsvermogen, knopen doorhakken)
- Jouw drijfveren (bijvoorbeeld persoonlijke groei, samenwerken of structureren)
- Jouw voorwaarden (bijvoorbeeld ‘s ochtends alleen opstarten, iedere vrijdag thuiswerken of op 3 van de 5 werkdagen een fysiek contact).
Met jouw zelfkennis in handen, kun je bewust keuzes maken. Je krijgt meer grip op je werkweek. Je richt je week doelbewust in, en daarmee geef je jouw randvoorwaarden praktisch vorm. Je creëert jouw eigen norm.
Inschattingsfouten
“Oh nee, een korte week: Hemelvaartsdag stond niet in mijn agenda!”
Dit horen we vaker. Feestdagen en ook andere vrije dagen – en wat dacht je van een hei- of teamdag – die plotsklaps voor de deur staan.
Als je kijkt naar het voorbeeldschema – van de week met Hemelvaartsdag – dan zie je direct wat ik bedoel. Een onverwacht kortere werkweek is enerzijds een welkome afwisseling, maar het kan ook stress veroorzaken: “Help, hoe ga ik dat doen deze week?”
Een van de grootste inschattingsfouten die we zien gaat over hoeveel tijd we beschikbaar hebben, hoeveel tijd dingen kosten én welke dingen we (niet) als werk ervaren (terwijl ze dat wel zijn). Als je jouw ideale hybride werkweek tekent, kom je hier waarschijnlijk ook achter.
1. Hoeveel tijd je beschikbaar hebt
Zet alle hygiënezaken in je weekschema. Van lunchpauze tot je mail lezen en je inbox legen. Maar ook: Hemelvaartsdag, je parttime-dag en ander verlof, een wekelijks terugkerend moment om vooruit te kijken en terug te blikken, denkruimte zonder afspraken, uitwerktijd, et cetera.
2. Hoeveel tijd dingen kosten
Als je gewend bent om vanuit je mail te werken, doe je heel veel op een dag. Maar weet je aan het einde van dag wát en hoeveel je gedaan hebt? En hoeveel tijd (en aandacht) die ‘dingen’ hebben gekost?
Als je je bewust wordt van hoe je werkt en (meer) zelf bepaalt, word je proactiever. Je plant meer vooruit en je krijgt zicht op wat je gedaan hebt in jouw kostbare tijd. Daardoor ga je weer realistisch(er) plannen. En zo verder.
3. Wat is werk?
Is je mail beantwoorden werk? Is naar buiten staren en dan hét idee krijgen werk? Is een volle kantoordag waarop je ‘alleen maar’ met heel veel mensen hebt gesproken, werk? Wát is werk?
We kunnen wel zeggen dat we eerder onderschatten, dan overschatten wat ‘werk’ is. We zien het vaak als de tijd waarin we achter onze laptop of aan een (digitale) vergadertafel zaten. Neem - waar we eerder over schreven – suddertijd. Essentieel voor veel professionals. Maar, werk?
Wanneer heb je genoeg gedaan, ben je tevreden en voel je je succesvol?
Hoe je werk en succes definieert hangt samen met je drijfkracht, talenten en drijfveren.
Om je ideale hybride werkweek te tekenen is het nuttig om bij jezelf na te gaan wat jij als succesvol ervaart. Dat kun je vervolgens proactief realiseren. Jouw weekschema maakt jouw succeservaring haalbaar.
Teken jouw ideale hybride werkweek en stuur een foto/scan naar contact@intensproductief.nl.
Wil je hier hulp bij? Plan dan een proefsessie.