“Wat ik jarenlang voor organisaties deed, doe ik nu voor bevlogen professionals”
Annemarie Weststrate-Broeksteeg - Trainer Intens Productief
“Jet en ik zijn collega’s geweest en ik wist dat zij Intens Productief had opgericht. Op een dag vroeg ze me of ik eens mee wilde denken. Ze vond mijn manier van denken interessant. Ik die van haar ook, dus dat beloofde wat.”
“Toen Jet – een hele tijd later – vertelde dat ze er een trainer bij zocht en aan mij dacht, vond ik dat gelijk heel tof. Na een aantal gesprekken besloot ik om een coachingsopleiding te gaan doen. Ik heb ook de DISC-certificering gedaan, om individuele drijfveren en gedragsvoorkeuren in kaart te kunnen brengen.”
“Door mijn achtergrond in de informatiekant van organisaties – de feiten en cijfers, analyses, business intelligence – en mijn doelgerichtheid ben ik in staat om doelen helder te krijgen, te onderzoeken wat er nodig is voor succes en de voortgang inzichtelijk te maken. Dat heb ik jarenlang voor organisaties gedaan. Nu bij Intens Productief kan ik dit voor en met individuen doen.”
Te druk om je werkwijze te veranderen
“Als manager was ik veel te druk om het Intens Productief programma te volgen. Ik herken dat bij professionals; dat je denkt dat je te druk bent om je werkwijze te veranderen. Bovendien is het best een stap om naar je manager te gaan en te zeggen dat je effectiever zou kunnen zijn. Het kan voelen alsof je zegt dat je het op dit moment niet goed doet. Dat moet je durven.”
Heel leuk, maar de schoen wrong
“Ik was manager Control & Informatie, stuurde een team aan en deed daarnaast mee aan het senior managementprogramma. Ik vond het allemaal superleuk, maar de schoen wrong wel. Dat had ook met persoonlijke omstandigheden te maken. Als ik nu terugkijk, zou ik willen dat ik toen bewustere keuzes had gemaakt. Ik koos niet voor wat ik belangrijk vond, of waar ik energie van kreeg. Ik was van: gáán. Ik vond dat ik alles moest doen en moest kunnen. Vanuit gedrevenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme legde ik de lat heel hoog voor mezelf. Ik was ook streng voor mezelf. Ik heb totaal onderschat wat overbelasting kan doen. Je hebt maar één lichaam en je reserves kunnen echt opgaan.”
Blauw en groen talent
“In mijn werk kon ik mijn ‘blauwe talent’ altijd goed kwijt, maar ik ontdekte dat mijn grote sociale drijfveer te weinig voldoening kreeg. Ik ben naast blauw – cijfermatig, goed in details, doelgericht – ook groen. Gericht op mensen en relaties. Terugkijkend zie ik bijvoorbeeld dat ik in het MT, waar ik in zat, het meeste werkplezier ervaarde in de samenwerking.
Samen met mensen, in verbinding, naar een doel of resultaat toewerken geeft me veel energie. In het MT wilden we allemaal vooruit, we konden elkaar aanspreken en we hadden een gezamenlijk doel. Dáár genoot ik van en daar wrong dan ook de schoen; ik was me van mijn sociale drijfveer niet zo bewust en maakte daar te weinig ruimte voor.”
Ik begrijp waar je tegenaan kunt lopen
“Daarom zou ik, terugkijkend, bewustere keuzes gemaakt willen hebben. En daarom is het zo mooi dat ik mijn persoonlijke reis kan meenemen in het trainen van professionals en leiders voor Intens Productief. Want de noodzaak voor bewuste keuzes begrijp ik ontzettend goed. Ik kan me inleven. Ik heb een team aangestuurd en in een MT gezeten. Ik begrijp de dingen waar je in een zakelijke context tegenaan kunt lopen.”
Behoefte aan meer ruimte
“Ik geloof vanuit eigen ervaring in de filosofie van Intens Productief. Dat je eerst kijkt naar je drijfveren en talenten, dan je doelen bepaalt en dan pas je systeem inricht. Als je je drijfveren kent, kun je bewuste keuzes maken voor meer headspace. Dat is de behoefte die ik veel hoor; meer ruimte.”
Opladen en inchecken
“Zelf heb ik die behoefte aan ruimte natuurlijk ook. Om voor mijn eigen headspace te zorgen ga ik bijvoorbeeld wandelen. Ik laad op van mensen om me heen, maar luister ook graag in alle rust naar een boek, podcast of muziek, zoals de podcast ‘Kalm met klassiek’. Ook sta ik iedere ochtend even stil bij wat ik die dag ga doen, al is dat best moeilijk met de drukte van een gezin om me heen. Wat er ook gebeurt, voor het ontbijt doe ik een aantal yoga-oefeningen. Soms stellen mijn kinderen me ondertussen een vraag, dat is prima. De oefeningen helpen om even bij mezelf in te checken.”
Op onze manier is de kans van slagen heel groot
“Ik herken dat je een super leuke training hebt gehad, waar je op maandagochtend mee aan de slag wilt, en waar dan niets van komt. Je implementeert wel iets, maar eigenlijk haal je daar nooit het maximale uit. Er komt in een werkweek al snel weer iets urgents voorbij waardoor je terugvalt in je routine. Hoe goed de trainers die dag ook waren. In onze training kan ik iedere sessie bijsturen als een kandidaat bijvoorbeeld een stap gemist heeft. Ik kan er meteen op terugkomen en borgen dat we die stap toch zetten.”
Wat jíj belangrijk vindt
“Je hoeft het niet voor mij te doen, die lege inbox. We helpen je om je bewust te worden van wat jíj belangrijk vindt, waar je blij van wordt en waar je van oplaadt. Dat is voor iedereen anders. Als je jouw waarom kent, houd je een nieuwe werkwijze vol. Dan borg je het in jezelf en dan dóe je het ook echt voor jezelf.”
Ontplofte mailbox
“De kandidaten die ik tot nu toe ontmoet heb, lopen aan tegen dingen als een ontplofte mailbox, drie afspraken tegelijk hebben, één mail in de loop van een week tien keer lezen en er niets mee doen, onvoorbereid in meetings komen, aantekeningen kwijtraken en de actiepunten vergeten zijn. Ze missen de ruimte om te doen wat ze echt willen, maar ook om op te laden en zich niet af te laten leiden.”
Complimenten van externen
“Een kandidaat kreeg complimenten van een externe partij; dat ze alles zo op orde heeft. ‘Eigenlijk zou iedereen dit in het onboarding-programma moeten krijgen’, zei nog een andere kandidaat. Het maakt een organisatie veel effectiever als iedereen op één bepaalde manier werkt.”
Dan hebben we echt iets bereikt
“Wat ik heel gaaf vind is dat kandidaten ook op persoonlijk vlak na gaan denken over hun tijdsindeling, hun grenzen en de ruimte voor zichzelf. Zo vertelde een kandidaat dat hij nu ook in zijn vrijwilligerswerk helder gecommuniceerd heeft wanneer hij beschikbaar is en wanneer niet, in plaats van altijd klaar te staan. Op die manier heeft hij ruimte gecreëerd in zijn avonduren. Hij heeft keuzes gemaakt door na te denken over wat voor hem belangrijk is en hoe hij zijn tijd wil indelen. Dan concludeer ik, dat we hem echt tot nadenken hebben aangezet en iets hebben bereikt. Dat vind ik mooi.”
Wat ga je met meer ruimte doen?
“Tegelijk zie ik ook dat meer ruimte heel spannend kan zijn. Want wát ga je met die ruimte doen? Je verlangt ernaar, maar als het zover is, is er geen uitweg meer. Je kunt je niet meer – bewust of onbewust – verschuilen achter een volle inbox. Dat kan best even ongemakkelijk zijn. Denk er maar eens over na: een mail versturen voelt als een vinkje zetten. Klaar, check, gedaan. Maar als je niet meer werkt vanuit je mail en ruimte hebt voor grote dingen, hoe ga je dan toch fijn vinkjes zetten en je voldaan voelen? Daar hebben wij natuurlijk het antwoord op.”