Minder moeten en meer willen

Minder moeten en meer willen

“Ik kan mijn rol als inspirerend leider nu dagelijks concreet invullen”

Yvette van Dijk, Area manager Adecco Top Secretaries

Als manager heb je vaak te maken met zaken die gewoon geregeld moeten worden. Ik werkte ze weg als een afvink-oefening. Het waren de ‘moetjes’. Door een van mijn pijlers de titel ‘Inspirerend leiderschap’ te geven, hebben die zaken een compleet andere lading gekregen. Ik ben me meer bewust geworden van de rol die ik heb.

Ik stond stil bij de vraag wie ik wil zijn; een inspirerend leider. Daarop volgt de vraag wat ik wil doen om die leider te zijn. Moetjes en afvink-oefeningen passen daar niet bij.

Een van de vier pijlers die ik moest benoemen tijdens het programma, noemde ik ‘belangrijke randzaken’. Daar zit een tegenstrijdigheid in: randzaken die belangrijk zijn? En, waarom zijn belangrijke zaken ‘randzaken’? Welke taken staan er op die lijst en met welke bedoeling? Jet verzocht me dringend die pijler te schrappen of een andere naam te geven. En ik begrijp nu waarom. De woorden die je kiest voor de pijlers van je werk hebben impact. Ze beïnvloeden de manier waarop ik mijn werk invulling en betekenis geef.

“Minder moeten en meer willen”

Jet Hasper Selectie 014

Moeten doen is veranderd in willen doen. Wat wil ik doen voor mijn team? Ik wil dat er goed voor ze gezorgd wordt, dat hun zaken goed geregeld zijn. Een contractwijziging doorvoeren, bijvoorbeeld, is nog steeds dezelfde taak. Maar ik doe het nu vanuit persoonlijke overtuiging. Ik ben me ervan bewust waar het aan bijdraagt en dat het mij dáárom gaat. Ik wil werkplezier mogelijk maken. En als leider wil ik vertrouwen uitstralen, open zijn, feedback kunnen ontvangen en zelf ook leren. Met mijn pijler Inspirerend leiderschap ben ik me nu dagelijks bewust van hoe ik hier invulling aan geef.

“Mijn teamleden startten met Intens Productief”

Het begon toen we Jet uitnodigden in ons teamoverleg. We wilden Intens Productief inzetten voor de professionele managementondersteuners die we trainen en matchen met opdrachtgevers. Overtuigd van de potentie van het programma startte een aantal teamleden zelf met Intens Productief. Ook mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik wilde begrijpen hoe het werkt en weten waar mijn team mee aan de slag ging.

“Ik werkte voor mijn systeem, in plaats van andersom”

Na de kennismaking met Jet besefte ik dat ik werkte voor mijn systeem, in plaats van andersom. Dat ‘systeem’ bestond uit een verzameling losse ‘plekken’. In mijn hoofd werkte ik heel hard om al die verspreide stukjes bij elkaar te houden. Ik had een notitieboek, gebruikte OneNote, stuurde mezelf mails en plande Outlook vol met zaken die ik écht moest onthouden. Ondertussen kostte de angst om zaken te vergeten me veel energie.

“Voor je het weet heb je een huis vol post-its”

Ik kan mijn werk zelf indelen en heb geen 9-tot-5-baan. Zakelijk en privé lopen met regelmaat door elkaar heen. Werken in de avonden is geen uitzondering. Op zich geen probleem. Maar als een formuliertje voor de kinderopvang en een mail van school tegelijk binnenkomen met zakelijke mails, heb je wel structuur nodig. Voor je het weet heb je een huis vol post-its en ben je steeds bang belangrijke dingen te vergeten. Ik zocht een nieuwe basismethode, waarmee ik rust en ruimte kon creëren.

“Ik kwam te weinig toe aan de vraag wat ík wil”

In een dienstverlenend bedrijf zoals het onze is het goed om je steeds bewust te zijn van je bijdrage. Dat is lastig als de waan van de dag regeert. En als de mensen die iets van mij willen, mijn dag bepalen. Ik kwam te weinig toe aan de vraag wat ík wil in mijn werk. Dat veranderde tijdens de training van Jet.

Jet Hasper Selectie 008

"Mijn mensen namen me mee in hun training”

Door tegelijk met een aantal teamleden het programma te volgen, werd het een gespreksonderwerp in onze een-op-een-gesprekken. Mijn mensen namen me mee in de inhoud, omdat ze net als ik vier pijlers moesten benoemen. Ik stond met ieder van hen stil bij het doel van hun rol. En we bespraken of de klokken nog gelijk staan. Een van mijn teamleden is net gestart in een nieuwe functie. We gebruiken de vier pijlers als instrument om deze nieuwe functie invulling te geven. De methodiek van Intens Productief biedt ons onverwacht waardevolle handvatten om dat te doen.

“We hebben meer focus en meer tempo”

We houden elkaar nu scherp op onze werkwijze. Ik zie dat we meer focus en meer tempo in ons werk hebben. Ik krijg zaken waar ik om gevraagd heb sneller terug, waar ik eerst bij wijze van spreken drie weken wachtte. Mijn teamleden verzanden net als ik niet meer in alledaagse dingen. En ze kunnen nu net als ik op tijd bij een collega aangeven dat ze nog iets verwachten. Ik hoorde een van de teamleden zeggen dat ze kwalitatief beter werk levert. We doen niet zozeer méér. We doen het beter.

“Ik heb meer tijd voor kwaliteit”

Ik heb nu een systeem dat voor mij werkt, in plaats van andersom. Ik ben niet meer bang voor verloren post-its, of om iets te vergeten. Dat scheelt stress en verloren energie. En ik verlies geen tijd meer aan zaken waar ik onbewust langer mee bezig was dan ik wilde. Dankzij de integratie van mijn privé-taken beheer ik alles op één plek. En mijn systeem herinnert mij aan wat ik moet doen. Dat geeft overzicht en rust. Ik heb meer ruimte in mijn hoofd. Zo heb ik meer tijd gekregen om me te richten op de kwaliteit van mijn werk. Een van mijn doelen is dat ik minimaal twee uur per week interessante artikelen of boeken lees. Dat inspireert mij om te ondernemen. In een bedrijf waarin dingen snel gaan is dat nodig. Met mijn nieuwe werkwijze kom ik hier nu aan toe.

Jet Hasper Selectie 011

Dit zeggen de teamleden van Yvette over Intens Productief:

Inge Rond 2

Jet heeft mij niet alleen getraind, zij was ook echt een coach voor mij. Natuurlijk heb ik geleerd hoe ik orde in de chaos van mijn e-mail, aantekeningen en to do-lijstjes aan kan brengen. Maar nog blijer ben ik met de richting die zij mij heeft helpen vinden. En met de inzichten die ik heb gekregen over mijzelf, mijn manier van werken en dat wat ik nodig heb. Ik heb niet alleen grip op mijn mail, ik heb meer grip op mijzelf.
- Inge Romkes | Programma Manager

Kirsten Site Rond

Jet is erg betrokken en we deden het echt samen. Ik heb nooit geweten dat Windows zulke geweldige tooling heeft. Grip op je mail krijgen is gedrag veranderen. En die tooling helpt daarbij. Heel fijn om niet meer vanuit mijn mailbox te werken, maar echt grip op mijn werkdag te hebben.
- Kirsten Vingerhoets | Online Consultant

Judith Site 3

De sessies met Jet hebben mij vanaf de eerste sessie geholpen om mijn werk anders te gaan doen. Hierdoor heb ik meer rust, structuur en overzicht in mijn dagelijkse werkzaamheden gekregen. Ik had niet durven hopen dat de verandering en het effect zo groot zouden zijn.
- Judith Visser | Branchmanager

Jet Hasper Selectie 040

Ik ontmoet door mijn Intens Productief programma heel wat geïnspireerde mannen en vrouwen, die de stap zetten om hun werk anders te organiseren. Vaak een grote stap, want ze willen daar eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn. Eerst toegeven 'dat het anders moet' - is om te beginnen al best lastig. Met dit verhaal hoop ik je te inspireren. Om net als Yvette, Kirsten, Judith en Inge te kiezen voor meer ruimte. In je werk en in je leven. Jet Hasper | Eigenaar Intens Productief


Janet Nijsten

Dit programma heeft mij veel rust gebracht in mijn hoofd, focus op mijn activiteiten, geleerd wat vaker nee te zeggen en prio's te stellen. Lees meer

Janet Nijsten - Manager EDR KYC ABN AMRO Bank N.V.
Anita Verbeek

​Deze werkwijze zorgt ervoor dat je overzicht en focus hebt. Lees meer

Anita Verbeek - Relatiemanager Commercial Banking sector Retail
Kim Rikken

Een betere besteding van opleidingsbudget had ik mij niet kunnen wensen!​ Lees meer

Kim Rikken - Sr. Client Partner Presenter
Annelies Piket - van Winden

​Van tevoren dacht ik dat Intens Productief meer een programma zou zijn om mijn mailbox te ordenen. Maar het is zoveel meer dan dat! Lees meer

Annelies Piket - van Winden - Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO Bank
Marc van Iersel

Dit is eigenlijk een must voor iedereen! Lees meer

Marc van Iersel - Business Consultant Performance PeBa & CC ABN AMRO.
Judith van ‘t Loo

Jet heeft mij tijdens het programma de juiste vragen gesteld en mij echt aan het denken gezet. Het heeft mij, naast rust en productiviteit vooral inzicht gebracht. Lees meer

Judith van ‘t Loo - Relatie Manager bij ABN AMRO Bank N.V.
Judith Visser

Ik had niet durven hopen dat de verandering en het effect zo groot zouden zijn. Lees meer

Judith Visser - Branchmanager Adecco Top Secretaries
Hilde Jaarsma

Samen met trainer/coach Jet Hasper is mijn agenda aangenamer, mijn hoofd helder en voel ik me meer baas over mijn agenda. Lees meer

Hilde Jaarsma - Skill lead DBZ bij ABN AMRO Bank N.V.
Louise Meijer

Mijn verslaafd-aan-werken-collega veranderde in een relaxte collega die alles ruim van tevoren op orde had. Toen werd ik nieuwsgierig! Lees meer

Louise Meijer - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Leyla Roosen

Ik leer te genieten van wat ik bereik in mijn werk, dankzij Intens Productief Lees meer

Leyla Roosen - Consultant Cultuur & Transitie ABN Amro Bank N.V.
Nicolien Linkels

Ik had nooit gedacht dat grip op mijn mail automatisch ruimte zou geven voor iets anders, zoals strategisch denken. Lees meer

Nicolien Linkels - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Corrinne Nederstigt

Mijn nieuwe motto is: Druk zijn is niet sexy, rustig en in control zijn wel. Lees meer

Corrinne Nederstigt - HR adviseur Louwman Holdings B.V.
Ronald Peulen

Jet heeft mij weten te overtuigen waarom structuur belangrijk is. Ik ben nu een betere professional voor mijn opdrachtgever. Lees meer

Ronald Peulen - Consultancy and Support Commercial Banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Patricia Muller

De mogelijke resultaten van het programma klonken bijna te mooi om waar te zijn. Toch bleek het echt te werken. Lees meer

Patricia Muller - Financieel Specialist Medisch en Vrije Beroepen en DGA's bij ABN Amro Bank N.V.

Nu ik grip heb, sta ik nog steeds klaar voor anderen, maar ik word er niet meer door geleefd. Lees meer

Guler Cakir-Kilickaya - Management Assistent bij ABN Amro Bank N.V.
Rob Weijschede

Lees meer

Rob Weijschede - IT Platform Manager - Workplace Tooling bij Signify
Tessa Steennis

Door de manier van Intens Productief blijf ik met hoofd erbij, het is een prettige stok achter de deur en precies op maat voor mij. Lees meer

Tessa Steennis - Staffunctionaris Innovatie & Beleid ContourdeTwern, Tilburg
Tomas Dankers

Ik heb er nu nog iedere dag plezier van. Ik kan het iedereen aanraden. Lees meer

Tomas Dankers - Digitaal strateeg Have a Nice Day, 's-Hertogenbosch
Cynthia van Wachem

Nu ik zie hoe veel efficiënter ik mijn werk kan organiseren, zou ik iedereen aanbevelen om dit te gaan doen. Het geeft rust en ruimte! Lees meer

Cynthia van Wachem - Communicatieadviseur Gezond Werken in de Zorg, Apeldoorn
Liesbeth van Dijk

Met deze werkwijze wordt je manager ondersteunen wel heel makkelijk!   Lees meer

Liesbeth van Dijk - Managementassistent Sociaal Domein a.i.
Mieke Mooren

Ik ben verrast door wat ik in 10 sessies over mezelf, maar vooral ook over de zeer werkbare toepassingen, heb geleerd. Lees meer

Mieke Mooren - Klantadviseur

Direct een sessie inplannen?

Oriënteer je je graag uitgebreid? Bespaar dan tijd en plan nu kosteloos een Intens Productief proefsessie.

Liever eerst overleggen met je werkgever? Download dan de pdf.

Plan je sessie in met Jet PDF voor je werkgever