Van afspraak naar afspraak: ZIJN we er allemaal (en wie heeft zijn werk kunnen doen)?

Van afspraak naar afspraak: ZIJN we er allemaal (en wie heeft zijn werk kunnen doen)?

Jet Hasper - Eigenaar Intens Productief

Weer een online meeting waar je gehaast en zonder (goede) voorbereiding aan begint. Je baalt van jezelf. Tijdens het overleg ben je afgeleid. Wanneer kom je aan werken toe? Het ene overleg is nog niet klaar, of het volgende vraagt al om aandacht. Je bent aanwezig, maar hoe zorg je ervoor dat je er ook écht bent?

Na ruim een jaar thuiswerken zie ik mijn deelnemers als nooit tevoren worstelen met te volle agenda’s. Je wilt aanwezig zijn, écht aanwezig. De hoeveelheid afspraken leidt echter tot iets anders. Je ergert je aan anderen, maar het gebeurt jou ook: Te laat komen, onvoorbereid zijn, afgeleid meeluisteren, afdwalen en je aan het einde van de dag uitgeblust voelen.

Anders krijg ik mijn werk niet af

Omdat je van meeting naar meeting raast probeer je het probleem (want dat is het!) tijdens de meetings op te lossen. Je werkt ‘stiekem’ een paar mails weg. Je to-do-lijst krijgt met een half oog een update. En je denkt: “Ik kan dit eigenlijk niet maken, maar ja, iedereen doet het. Anders krijg ik mijn werk niet af.”

Wat je doet, doe je hierdoor half

Het multitasken kost je bakken energie. Net als de ruis op de lijn, want je gesprekspartners zijn ook steeds afgeleid. Online vergaderen voelt vermoeiend en zinloos als de ander (of jijzelf) mentaal afwezig is. Maar je kunt het niemand kwalijk nemen. Het overkomt jou immers ook, toch?

Je bent wel online en wel in beeld, maar bén je er ook?

Je ziet in beeld al gauw dat iemand ‘eigenlijk’ iets anders zit te doen.

 • Pop-ups en meldingen leiden je af.
 • Je had te weinig tijd om je voor te bereiden, omdat de afspraken strak op elkaar gepland zijn (ik wil niet streng doen, maar door wie? Kom ik zo op terug).
 • Tijdens het overleg zoek je naar een slimme plek voor je aantekeningen (in een mailtje, een notitie, een tekstbestand?), en weg ben je weer.
 • Het overleg leidt tot een stroom aan ideeën en vervolgtaken, die je in de gauwigheid op een papiertje krabbelt….om ooit - als er tijd is - te verwerken naar…
 • Door alle afleiding voel je je tekortschieten. Waar is mijn structuur? Hoe krijg ik energie in deze meetings? Je mijmert even, totdat je jouw naam hoort roepen. Wat vind jíj er nou van? Uhm, waarvan ook alweer?

Voor inspiratie moet iedereen écht aanwezig zijn

Als je goed voorbereid online komt, kun je de creatieve en inspirerende vibe creëren waar je naar verlangt. Vooruit kijken, plannen maken, goed denkwerk; dáár krijg je energie van. Maar dan moet je met je volle aandacht aanwezig zijn. Daarmee maak je het verschil tussen een vermoeiende bijeenkomst en een energiek overleg dat je enthousiast afsluit.

Stel jezelf daarvoor deze vragen:

1. Hoeveel procent van alle meetings waar je vandaag in zat, draagt bij aan wat jij wilt bereiken?

Stel dat jouw antwoord 40 procent is. Dan ben je 60 procent aan het uitzitten. Wil je dat wel? Zoals ik al zei, die afspraken ‘zijn’ niet gepland, die zijn ‘door iemand’ gepland. Door jou. Je accepteert of je weigert. Ik wéét dat dat moeilijk kan zijn. Hoe je daar beter in wordt? Ga door naar vraag 2.

2. Waar zeg je ‘ja’ tegen?

Het begint allemaal bij je inhoudelijke doelen. Dat waar je volmondig ‘ja’ tegen zegt. Ik help mijn deelnemers om maximaal 4 aandachtsgebieden of pijlers te kiezen (en dat lukt!). Als je die centraal stelt, heb je een toetsingskader voor alle vergaderverzoeken. Draagt die vergadering bij aan jóuw doelen? En waarom word je gevraagd? Omdat je karakter ‘handig’ is om erbij te hebben, of omdat je in de lead mag/moet zijn? Wees kritisch! Als gevolg creëer je ruimte in je agenda voor voorbereidingstijd, vervolgacties en nieuwe initiatieven. Tel uit je winst.

3. Wat vind jij wenselijk gedrag?

Stel, een collega mailt vroeg in de ochtend (vóór werktijd) een opzetje. “Alvast even gemaakt” (nóg vroeger in de ochtend). De vraag van je collega: of jij daar op korte termijn op kunt reageren. Je denkt: “Ik ben vandaag heel druk. Ik doe het ook maar even na werktijd, dan kan hij verder.”

Hier creëer je een probleem (overwerk) in een poging een ander probleem (te volle agenda) op te lossen. Wil je dat (écht)? Het antwoord kun je alleen zelf geven. Sta erbij stil voordat je in de loyale reactie-modus schiet. Want reactief gedrag dat je diep van binnen zelf niet eens oké vindt, gaat ten koste van je werkplezier.

4. Wat wil je (als organisatie) normaal vinden?

Voor je het weet verschuift de norm. Of ga je keuzes van anderen belonen, terwijl je die diep van binnen onwenselijk vindt:

 1. Een afspraak accepteren terwijl je daar eigenlijk tijd had geblokt 'om te werken'.
  Omdat weigeren ook energie kost ("Wanneer kun je dan wél?").
 2. Een afspraak inplannen zonder je te verdiepen in de agenda's van de genodigden.
  Omdat je te weinig tijd hebt om jouw eigen initiatieven passend in ieders agenda te krijgen.

Het zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Heel begrijpelijk, maar het kan en moet écht anders. Dit vind jij toch ook niet normaal?

Bespreek en beïnvloed jullie 'etiquette'

Samen kun je de norm opnieuw vaststellen door erover te praten. En je beïnvloedt de etiquette met jouw eigen werkwijze. Collega's van mijn deelnemers vragen hen hoe ze het voor elkaar krijgen om iets af te hebben, of om voorbereid en op tijd klaar te zitten. Zij zien inspirerend voorbeeldgedrag. Je valt (helaas) al gauw op als jij wél de tijd hebt genomen om een kick-off goed afgestemd in ieders agenda te krijgen.

Ter inspiratie daarom de wensen die mijn deelnemers realiseren (waarmee zij de etiquette positief beïnvloeden).

 • Mijn werk naar een hoger plan tillen; boven de dagelijkse drukte uitstijgen.
 • Overdag ruimte hebben om mijn werk te doen (binnen werktijd).
 • Zien ‘wat niet gedaan is’ en (ook) dat kunnen bespreken met elkaar.
 • Overzicht over mijn aantekeningen, acties en prioriteiten.
 • Contact met collega's om eens te vragen hoe het gaat.
 • Alleen afspraken die bijdragen aan mijn doelen.
 • Mijn afspraken nakomen en op tijd zijn.
 • Maximaal x overlegtijd per dag.
 • Altijd goed voorbereid zijn.
Intens Productief 9

Mijn deelnemers bewijzen: je kán het al

Dat jij al aanwezig kán zijn (maar het nog niet lukt), zie ik bij mijn deelnemers. Allemaal verlangen ze als nooit tevoren naar ruimte in hun agenda. Ze zijn zo gemotiveerd om hun werkwijze te verbeteren, dat onze sessies (ineens) barsten van de focus. Mijn deelnemers zijn écht aanwezig, voorbereid en komen op tijd. Waar ze naar verlangen, zit er al lang in. De vraag is: hoe breng je het in praktijk?

Begin klein

Praat erover met je collega's. Ze zullen je dankbaar zijn.

Ik wil ook écht aanwezig zijn

Plan een proefsessie
Nancy Boakye

"Het hele traject heb ik positief ervaren. Al tijdens onze kennismakingscall & intake gesprek voelde ik dat we al een match waren.” Lees meer

Nancy Boakye - Secretaresse
Yen Wu

"Het hele traject heb ik positief ervaren. Al tijdens onze kennismakingscall & intake gesprek voelde ik dat we al een match waren.” Lees meer

Yen Wu - FS, Credit Data Steward | Scrum master
Liesbeth Bult

"Het heeft mij inzicht gegeven in waar ik sta en wat IK daarin wil, welke keuzes ik op dagelijkse basis maak en of dat wel zinvolle keuzes zijn. Ik ben echt nog in de fase van bewust-onbekwaam maar daarbinnen is meer rust en inzicht.” Lees meer

Liesbeth Bult - Projectleider, Secretaris FZO regio Noord Brabant, P&O adviseur
Stefan Wolfs

​"Ik raad iedereen die dagelijks met MS Office werkt Intens Productief aan. Zelf zie ik het systeem wat Intens Productief je leert als best practice om het meest uit de Office producten te halen. Met als bijkomend voordeel dat je gestructureerd werkt aan de prioriteiten die voor jou belangrijk zijn." Lees meer

Stefan Wolfs - Lean Consultant - ABN AMRO Bank
Michiel Torensma

"Ik vond het een heel prettige training waarbij er echt aandacht en focus was voor de ontwikkelpunten die ik zelf aangaf. Daarbij vroeg je goed door, zodat als het ook voor mijzelf niet helemaal duidelijk was waar ik nou precies tegenaan liep, dit wel duidelijk werd. En vanuit die leerbehoefte... Lees meer

Michiel Torensma - Non-Financial Risk Specialist
Dewi Renes-Lans

Sessie 1: leuk! “De eerste sessie ging ik met veel goede zin in: nu gaan we het probleem oplossen. Die sessie was ook leuk! Ik kreeg huiswerk mee en (toen nog) op zaterdagmiddag ging ik dat uitgebreid zitten maken.” Lees meer

Dewi Renes-Lans - sr. dataspecialist bij Louwman ID&D
Richard Erkens

Hoewel ik voor mijn gevoel al best wel gestructureerd was heeft deze methodiek me echt geholpen. Lees meer

Richard Erkens - Business Implementatie Manager Personal & Business Banking - ABN AMRO Bank
Arjan Wijnands

Jij hebt me overtuigd, niet door te zeggen dat ik iets mocht, maar meer kijk of iets bij je past en probeer het gewoon. Nou dat is gelukt. Lees meer

Arjan Wijnands - Sector Specialist mondzorg & Dierenartsen - ABN AMRO Bank
Nancy Jonkman

Om op deze manier te werken vergeet je nooit iets en kan je zaken afvinken. Superfijn! Lees meer

Nancy Jonkman - Sector Specialist Medisch - ABN AMRO Bank
Masja Overing

Ik vond het Intens Productief programma echt oprecht goed en zeer waardevol. Lees meer

Masja Overing - Head of People, Conduct & Communication bij ABN AMRO Bank
Kirsten Vingerhoets

Jet is erg betrokken en we deden het echt samen. Lees meer

Kirsten Vingerhoets - Online consultant bij Adecco
Kim Rikken

Een betere besteding van opleidingsbudget had ik mij niet kunnen wensen!​ Lees meer

Kim Rikken - Sr. Client Partner Presenter
Hilde Jaarsma

Samen met trainer/coach Jet Hasper is mijn agenda aangenamer, mijn hoofd helder en voel ik me meer baas over mijn agenda. Lees meer

Hilde Jaarsma - Skill lead DBZ bij ABN AMRO Bank N.V.
Marc van Iersel

Dit is eigenlijk een must voor iedereen! Lees meer

Marc van Iersel - Business Consultant Performance PeBa & CC ABN AMRO.
Inge Romkes

Ik vond het Intens Productief programma echt oprecht goed en zeer waardevol. Lees meer

Inge Romkes - Programma manager bij Adecco
Femke Wolbrink

​"Een beetje sceptisch vooraf was ik wel. Ik moest een andere manier van werken/ noteren aanleren en van een oude gewoonte afstappen; mijn gedrag veranderen. Hier ben ik (nog steeds) dagelijks bewust mee bezig en het gaat steeds beter. Zo verplicht ik mijzelf o.a. in mijn vooruitblik moment prioriteiten te... Lees meer

Femke Wolbrink - Senior backoffice medewerker at 4people
Janet Nijsten

Dit programma heeft mij veel rust gebracht in mijn hoofd, focus op mijn activiteiten, geleerd wat vaker nee te zeggen en prio's te stellen. Lees meer

Janet Nijsten - Manager EDR KYC ABN AMRO Bank N.V.
Judith Visser

De sessies met Jet hebben mij vanaf de eerste sessie geholpen om mijn werk anders te gaan doen. Lees meer

Judith Visser - Branchmanager bij Adecco
Anita Verbeek

​Deze werkwijze zorgt ervoor dat je overzicht en focus hebt. Lees meer

Anita Verbeek - Relatiemanager Commercial Banking sector Retail
Annelies Piket - van Winden

​Van tevoren dacht ik dat Intens Productief meer een programma zou zijn om mijn mailbox te ordenen. Maar het is zoveel meer dan dat! Lees meer

Annelies Piket - van Winden - Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO Bank
Judith van ‘t Loo

Jet heeft mij tijdens het programma de juiste vragen gesteld en mij echt aan het denken gezet. Het heeft mij, naast rust en productiviteit vooral inzicht gebracht. Lees meer

Judith van ‘t Loo - Relatie Manager bij ABN AMRO Bank N.V.
Yvette van Dijk

Op zoek naar een nieuwe manier van werken kwam ik bij Jet terecht. Dat nieuwe systeem werkt voor nu voor mij, in plaats van andersom. Lees meer

Yvette van Dijk - Yvette van Dijk, Area manager Adecco Top Secretaries
Judith Visser

Ik had niet durven hopen dat de verandering en het effect zo groot zouden zijn. Lees meer

Judith Visser - Branchmanager Adecco Top Secretaries
Louise Meijer

Mijn verslaafd-aan-werken-collega veranderde in een relaxte collega die alles ruim van tevoren op orde had. Toen werd ik nieuwsgierig! Lees meer

Louise Meijer - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Leyla de Heer

Ik leer te genieten van wat ik bereik in mijn werk, dankzij Intens Productief Lees meer

Leyla de Heer - Consultant Cultuur & Transitie ABN Amro Bank N.V.
Nicolien Linkels

Ik had nooit gedacht dat grip op mijn mail automatisch ruimte zou geven voor iets anders, zoals strategisch denken. Lees meer

Nicolien Linkels - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Corrinne Nederstigt

Mijn nieuwe motto is: Druk zijn is niet sexy, rustig en in control zijn wel. Lees meer

Corrinne Nederstigt - HR adviseur Louwman Holdings B.V.
Ronald Peulen

Jet heeft mij weten te overtuigen waarom structuur belangrijk is. Ik ben nu een betere professional voor mijn opdrachtgever. Lees meer

Ronald Peulen - Consultancy and Support Commercial Banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Patricia Muller

De mogelijke resultaten van het programma klonken bijna te mooi om waar te zijn. Toch bleek het echt te werken. Lees meer

Patricia Muller - Financieel Specialist Medisch en Vrije Beroepen en DGA's bij ABN Amro Bank N.V.

Nu ik grip heb, sta ik nog steeds klaar voor anderen, maar ik word er niet meer door geleefd. Lees meer

Guler Cakir-Kilickaya - Management Assistent bij ABN Amro Bank N.V.
Rob Weijschede

Lees meer

Rob Weijschede - IT Platform Manager - Workplace Tooling bij Signify
Tessa Steennis

Door de manier van Intens Productief blijf ik met hoofd erbij, het is een prettige stok achter de deur en precies op maat voor mij. Lees meer

Tessa Steennis - Staffunctionaris Innovatie & Beleid ContourdeTwern, Tilburg
Tomas Dankers

Ik heb er nu nog iedere dag plezier van. Ik kan het iedereen aanraden. Lees meer

Tomas Dankers - Digitaal strateeg Have a Nice Day, 's-Hertogenbosch
Cynthia van Wachem

Nu ik zie hoe veel efficiënter ik mijn werk kan organiseren, zou ik iedereen aanbevelen om dit te gaan doen. Het geeft rust en ruimte! Lees meer

Cynthia van Wachem - Communicatieadviseur Gezond Werken in de Zorg, Apeldoorn
Liesbeth van Dijk

Met deze werkwijze wordt je manager ondersteunen wel heel makkelijk!   Lees meer

Liesbeth van Dijk - Managementassistent Sociaal Domein a.i.
Mieke Mooren

Ik ben verrast door wat ik in 10 sessies over mezelf, maar vooral ook over de zeer werkbare toepassingen, heb geleerd. Lees meer

Mieke Mooren - Klantadviseur
Yvonne van den Elshout

Ik zou Intens Productief iedereen aan willen raden! Echt super deze manier van werken! Lees meer

Yvonne van den Elshout - Adviseur Inkomen en Vermogen

Direct een sessie inplannen?

Oriënteer je je graag uitgebreid? Bespaar dan tijd en plan nu kosteloos een Intens Productief proefsessie.

Liever eerst overleggen met je werkgever? Download dan de pdf.

Maak kennis in een vrijblijvende proefsessie Download hier de informatie voor je werkgever