Durf je unieke zelf te zijn! Minder werkstress voor bevlogen professionals
Jet Hasper - Eigenaar Intens Productief
Ben jij die collega die altijd éérst 10 stappen terugzet als de rest al in de actie schiet? Die eerst de waaromvraag stelt? Je wilt zeker weten dat jullie plannen kloppen. Je legt automatisch verbanden met andere projecten en je ziet overal kansen voor verbetering. Je wilt even stilstaan, vertragen en goed nadenken. Mooie kwaliteit, toch? Maar ook een bron van stress, als je daarin niet helemaal je unieke zelf kan zijn.
Alleen al de reactie van collega’s op jouw waaromvragen kan stressvol zijn. Je vraagt je af: “Hoe kunnen zij gewoon gáán, terwijl er nog aan zoveel gedacht moet worden? Of ben ik nou gek (of dom/traag/lastig/over-kritisch/perfectionistisch)?”
Juist voor professionals die veel denkruimte nodig hebben, is de waan van de dag een bron van ellende
Ad hoc werken en steeds afgeleid en overvraagd worden, frustreert jouw talent. Je raakt overprikkeld omdat je jezelf al zoveel prikkels geeft (ideeën, inspiratie, gedachten, verbanden, vragen, etc.). Er kan gewoonweg minder van buitenaf bij; jij haalt al heel veel uit jezelf.
- Je ziet overal kansen en verbetermogelijkheden;
- Je pakt rollen en taken op, die anderen niet zien, laat staan oppakken;
- Je kwaliteitsniveau (de lat) ligt hoog;
- Je hebt het intellectuele vermogen om heel veel opties en scenario’s te zien. Je bent niet besluiteloos, je bent intelligent.
Je beschouwt jezelf (onbewust) als ‘de norm’
Terwijl je functioneert in een omgeving waarin jij van de norm afwijkt. Daarom doe je enorm je best om je aan te passen. Aan wat je denkt dat ‘normaal’ is binnen de organisatie.
Jouw collega’s lijken minder last te hebben van de waan van de dag en snel te weten 'hoe en wat'. Jij probeert daarom ook overal snel op te reageren, snel te schakelen, te multitasken, altijd bereikbaar te zijn. Ten koste van jouw denkkracht.
Tegelijk pakken je collega’s de dingen niet op zoals jij. Je ziet jezelf als de norm en verwacht jouw talenten terug te zien in je collega’s. De spagaat tussen jouw eigen norm en je aanpassen, kost jou bakken energie.
Wat heb jij nodig om je unieke zelf te zijn in je werk?
- Durf het uit jezelf te halen. Verwacht niet langer van je collega’s dat zij zullen veranderen of dat ze zich aan jou zullen aanpassen. Juist jij kán het uit jezelf halen.
- Onderzoek en omarm je unieke talenten (opmerkzaamheid, verbanden leggen, moeiteloos verbetermogelijkheden zien, ideeën generen, etc.). Dit helpt je de voorwaarden te bepalen om jezelf te kunnen zijn in je werk (en daardoor meer impact te hebben). Als je jouw voorwaarden expliciet kan maken, weet je ook om welke hulp en ondersteuning je kan/moet vragen.
- Voorbeelden van voorwaarden zijn: een functie die past bij jouw denkkracht, ruimte om alleen te werken, zelf je agenda kunnen bepalen, denkwerk alleen in de ochtend, na een overleg altijd een kwartier ontladen, etc.
- Werk zoveel mogelijk asynchroon met collega’s samen. Hoe meer je asynchroon werkt, hoe beter jij je eigen flow kunt volgen. Je kunt je eigen ritme en tempo beter bepalen. Je creëert ruimte om op te laden door je denktijd, uitwerktijd en overlegtijd slim te plannen. Zorg voor een digitale uitwisseling van informatie (bijvoorbeeld in Microsoft Teams) en blijf zo bij elkaars werk betrokken. Je boekt samen vooruitgang, terwijl ieder zijn eigen momenten kiest.
- Creëer achter-de-schermen-tijd. Als jij denkt ‘niets’ te doen, werkt jouw brein keihard door. Je hebt tijd en ruimte nodig om input te verwerken en je ideeën uit te werken. Je leest onderaan het artikel hoe ik dat zelf doe. Organiseer dit bijvoorbeeld met:
- Een (terugkerende) dag waarop niemand weet dat jij aan het werk bent. Je zet alles uit en neemt tijd en ruimte om ongestoord te werken.
- Een ‘sudderdag’ waarop je jouw volle hoofd ontlaadt door alles rustig te laten sudderen: je gaat wandelen, mind-mappen, schrijven, lezen, mijmeren, etc. Je krijgt de beste ingevingen als je op deze manier (je brein) ontspant en ruimte pakt.
- Optimaliseer je ideeën-en-inspiratie-administratie. Realiseer je dat jouw werk-privébalans er door jouw unieke modus anders uitziet. Je kunt de interactie met je werk 'afzetten' in privétijd. Maar je ideeën kun je niet uitzetten. Die gaan ook in privétijd door. Dus moet je ze kwijt kunnen (in je administratie). En heb je tijd nodig om ze te laten sudderen en uit te werken.
- Voorkom dat je jouw ideeën altijd direct uitspreekt (omdat je ze niet wil vergeten) en dat je daarmee extra werk voor jezelf creëert. Je bent soms een echte ideeënbom, maar past het uitvoeren wel bij jouw talenten?
- In jouw ideeën-en-inspiratie-administratie kun je bijvoorbeeld spontane invallen, inspirerende artikelen en nieuwe ideeën snel en eenvoudig kwijt. Als het moment daar is, vind je deze snel en eenvoudig terug. Zo doseer je jouw inbreng en kun je deze beter (strategischer) timen.
Je unieke zelf zijn vraagt om oplaadruimte
Vaak zie ik bevlogen professionals die hun werk zó leuk vinden, dat ze werkstress niet als een probleem ervaren. Tot ze beginnen te merken dat ze al een tijd te weinig - of niet - opladen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld moeilijker concentreren, twijfelen meer en krijgen moeite met prioriteren. Zorg dat je de signalen (h)erkent en voorkom dat stress chronisch wordt.
Hoe doe ik dit zelf? Met een Inspiratieweek!
Twee keer per jaar ga ik ‘op inspiratieweek’. In die week ben ik alleen. Zo werkte ik afgelopen week op een prachtige plek in Friesland. Niet aan lopende zaken. Geen reactief werk; alles staat uit. Ik creëer ruimte om op te laden, te sudderen. En ook om te creëren. Ik werk mijn ideeën uit en laat me inspireren.
Deze weken zijn een voorwaarde voor mij, om bevlogen te blijven (ik ervaar het als een voorrecht, maar dit is eerder noodzaak dan luxe!). Ik pep mezelf dus niet altijd op en ga niet door op wilskracht, maar heb geleerd ruimte te maken voor mezelf. Met Intens Productief leer ik deze kunst van je unieke zelf zijn, ook aan anderen.
Het is mijn missie bij te dragen aan een écht gezonde relatie met je werk. Zodat jij bevlogen kan blíjven.
Ben jij een manager of teamleider?
Jij hebt een belangrijke rol voor deze professionals:
- Intelligente, bedachtzame en creatieve mensen,
- die input vaak op een introverte manier verwerken,
- en dus tijd en ruimte nodig hebben (bijvoorbeeld vooraf, tijdens en ná een brainstormsessie hun ideeën kunnen inbrengen, omdat ze niet enkel tijdens de sessie ‘aanstaan’).
Speciaal voor managers en teamleiders
Bekijk de handreikingIk schreef dit artikel voor de Week van de Werkstress 2021.
Ben je benieuwd naar de reacties? Hier lees je mijn bijbehorende LinkedIn-post
Ik ontmoet door mijn Intens Productief programma heel wat geïnspireerde mannen en vrouwen, die de stap zetten om hun werk anders te organiseren. Vaak een grote stap, want ze willen daar eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn. Eerst toegeven 'dat het anders moet' - is om te beginnen al best lastig. Met dit verhaal hoop ik je te inspireren. Om net als Yvette, Kirsten, Judith en Inge te kiezen voor meer ruimte. In je werk en in je leven. Jet Hasper | Eigenaar Intens Productief