Jij bent ook altijd aan het werk! Wanneer doe je de deur dicht?

Jij bent ook altijd aan het werk! Wanneer doe je de deur dicht?

Jet Hasper - Eigenaar Intens Productief

Het is weekend en je laptop ligt verleidelijk op de keukentafel. Je vindt je werk leuk, dus ach, waarom niet? Een bakje chips erbij en jij kan (g)aan. Tot iemand begint te klagen. Of jij zelf onrustig wordt. Jij bent ook altijd aan het werk! Was dat nou eigenlijk de bedoeling?

Stel, je bent in een (vrij) weekend van plan nog even te werken. Je partner, een vriend(in), de buurvrouw of je kind vraagt je iets leuks te ondernemen (laat me raden, jullie gaan wandelen). Laat ik dat doen, denk je. Het is tenslotte weekend.

Je klapt je laptop dicht. Zucht. Moet maar even wachten... En daar is het:

Een schuldgevoel naar je werk

Je besluit je privé-tijd te benutten zoals het is bedoeld, en als gevolg voel jij je schuldig. Als je nee had gezegd tegen je partner, je vriend(in), de buurvrouw of je kind....ook een schuldgevoel. Dat kan toch niet jouw bedoeling zijn?

Altijd aan het werk: ‘Ik vind het leuk’

Het lijkt oké; altijd werken omdat je het leuk vindt. Maar wat ik van mijn deelnemers hoor is dat een continue stroom van berichten en informatie hen aan het werk houdt. Je kunt de deur niet achter je dichttrekken. Letterlijk, omdat je thuiswerkt. Maar ook figuurlijk; er komt te veel op je af en je bord ligt te vol.

Jet Hasper 010 Ella Kragt Fotografie

Je zit in een gevarenzone als je je verplicht voelt om te werken in je privétijd. Waarom? Omdat het een signaal is:

 • Van tijdgebrek: je hebt je privé-tijd nodig om zaken weg te werken.
 • Van een gebrek aan vrije (denk)ruimte: ononderbroken denkwerk is alleen nog mogelijk als jouw collega's vrij zijn (en jij eigenlijk ook).
 • Van disbalans tussen werk en privé. En tussen inspanning en ontspanning (ja, dat geldt ook als je je werk leuk vindt).

Het gevaar zit niet alleen in een tekort aan ontspanning. Je werkplezier neemt af als schuldgevoel je drijfveer wordt. Of als je je tekort voelt schieten omdat je het in beide werelden ‘nooit helemaal goed kan doen’.

Ik zou eigenlijk wel heel graag....

Als werk jouw privé-tijd opslokt, sta je dan nog stil bij wat jij echt belangrijk vindt náást je werk? Je wilt eigenlijk sporten. Eigenlijk gezond(er) eten. Eigenlijk met meer aandacht bij je kinderen zijn. Eigenlijk de mantelzorg voor je ouder(s) beter regelen. En ga zo maar door. Eigenlijk.

Wat was hier ook alweer jouw bedoeling?

Voor de vraag naar de bedoeling heb je ook in je privéleven ruimte nodig. Niet omdat je daarna beter presteert op je werk, of omdat je moet voorkomen dat stress normaal wordt (wat op zich wel waar is). Maar omdat het je leven en je werk gewoonweg leuker en zinvoller maakt. Dat is al reden genoeg, toch?

Een betere balans tussen werk en privé

Jet Hasper 003 Ella Kragt Fotografie

Veel van mijn deelnemers zetten een betere werk-privébalans op hun wensenlijstje.

We focussen ons op productiviteit in het werk, en dat raakt heel gauw aan de balans tussen werk en privé. Hoe vaak word je tijdens het werk gestoord voor privézaken? En net zo goed, hoe vaak (en waarom?) ben je aan het werk in je privé-tijd?

Tips Tips Tips

Ik geef je een paar tips die voorbijkomen in mijn sessies (waarvan de eerste linea recta van een van mijn deelnemers komt 💪):

 1. Stel jezelf (of elkaar) de vraag: ‘Wat was ook alweer écht de bedoeling?’
  Je vraagt jezelf hier wat je écht belangrijk vindt. Waar je 'het allemaal' voor doet en vooral ook hóe! Denk aan wat jou in balans houdt, waar je tijd voor wilt hebben. Hoe had je de combi werk/privé ooit bedacht voor jezelf? En wat moet er nu (dus) veranderen?
 2. Maak onderscheid tussen doelen en randvoorwaarden in je werkwijze.
  Ik hoor deelnemers zeggen dat ‘tijd voor mijn mail’ een (inhoudelijk) doel in hun werk is. Net zoals ‘rust’. En ik zie vele ogen opengaan als het besef doordringt dat dit randvoorwaarden zijn. Op zichzelf perfect legitieme randvoorwaarden, maar zeker geen doelen. Als je mail een doel an sich is geworden, dan is dat een alarmsignaal (voor je werkplezier). Wat het mij ook laat zien, is dat jouw energie gaat naar ‘wegwerken’ en ‘bij zijn’. Terwijl je krijgt energie krijgt van impact hebben, resultaten boeken en relaties onderhouden. Ga dus na wat jouw doelen zijn en focus!
 3. Zorg dat je je werk kunt afronden.
  De deur dichtdoen kan alleen als je ook wéét dat je werk klaar is voor vandaag. Dat vereist overzicht en structuur. Het helpt jou als je een werkwijze hebt waar je op kunt leunen. Zodat je je werk kunt loslaten en je er afstand van kan nemen. Want je werk leuk vinden is één, maar je hele leven leuk vinden…dat is alles.

Werk is een worsteling als het onbedoeld doorloopt in je vrije tijd

Ter afsluiting. Als je werk onbedoeld je vrije tijd opeet is er een grote kans dat je de volgende worsteling herkent:

 • Je hebt geen ruimte om na te denken.
 • Je komt niet toe aan wat jij echt belangrijk vindt.
 • Je voelt weerzin tegen je mail.
 • Je ervaart geen verbinding meer (terwijl er wel contact is).
 • Je doet vooral nog reactief wat je gevraagd wordt.

En dat kan (en mag!) dus anders.

Jet Hasper 017 Ella Kragt Fotografie

"Ik deed veel te veel"

Een deelnemer zei onlangs: “Na twee sessies ziet mijn wereld er al anders uit. Ik deed veel te veel.” Door al haar werk expliciet en zichtbaar te maken, kon zij het gesprek aangaan met collega’s en leidinggevende. Wat hoort nu bij mij, en wat niet? Alles in die tweede categorie kon ze overdragen of delegeren. Inhoudelijk veranderde haar werk direct. En de tijd die ze (onnodig) in teamoverleggen doorbracht, won ze terug. Waardevolle tijd die ze nu zinvol kan besteden, zoals ze bedoeld heeft.

Wil je meer ervaringen van deelnemers lezen?

Deelnemers aan het woord
Nancy Boakye

"Het hele traject heb ik positief ervaren. Al tijdens onze kennismakingscall & intake gesprek voelde ik dat we al een match waren.” Lees meer

Nancy Boakye - Secretaresse
Yen Wu

"Het hele traject heb ik positief ervaren. Al tijdens onze kennismakingscall & intake gesprek voelde ik dat we al een match waren.” Lees meer

Yen Wu - FS, Credit Data Steward | Scrum master
Liesbeth Bult

"Het heeft mij inzicht gegeven in waar ik sta en wat IK daarin wil, welke keuzes ik op dagelijkse basis maak en of dat wel zinvolle keuzes zijn. Ik ben echt nog in de fase van bewust-onbekwaam maar daarbinnen is meer rust en inzicht.” Lees meer

Liesbeth Bult - Projectleider, Secretaris FZO regio Noord Brabant, P&O adviseur
Stefan Wolfs

​"Ik raad iedereen die dagelijks met MS Office werkt Intens Productief aan. Zelf zie ik het systeem wat Intens Productief je leert als best practice om het meest uit de Office producten te halen. Met als bijkomend voordeel dat je gestructureerd werkt aan de prioriteiten die voor jou belangrijk zijn." Lees meer

Stefan Wolfs - Lean Consultant - ABN AMRO Bank
Michiel Torensma

"Ik vond het een heel prettige training waarbij er echt aandacht en focus was voor de ontwikkelpunten die ik zelf aangaf. Daarbij vroeg je goed door, zodat als het ook voor mijzelf niet helemaal duidelijk was waar ik nou precies tegenaan liep, dit wel duidelijk werd. En vanuit die leerbehoefte... Lees meer

Michiel Torensma - Non-Financial Risk Specialist
Dewi Renes-Lans

Sessie 1: leuk! “De eerste sessie ging ik met veel goede zin in: nu gaan we het probleem oplossen. Die sessie was ook leuk! Ik kreeg huiswerk mee en (toen nog) op zaterdagmiddag ging ik dat uitgebreid zitten maken.” Lees meer

Dewi Renes-Lans - sr. dataspecialist bij Louwman ID&D
Richard Erkens

Hoewel ik voor mijn gevoel al best wel gestructureerd was heeft deze methodiek me echt geholpen. Lees meer

Richard Erkens - Business Implementatie Manager Personal & Business Banking - ABN AMRO Bank
Arjan Wijnands

Jij hebt me overtuigd, niet door te zeggen dat ik iets mocht, maar meer kijk of iets bij je past en probeer het gewoon. Nou dat is gelukt. Lees meer

Arjan Wijnands - Sector Specialist mondzorg & Dierenartsen - ABN AMRO Bank
Nancy Jonkman

Om op deze manier te werken vergeet je nooit iets en kan je zaken afvinken. Superfijn! Lees meer

Nancy Jonkman - Sector Specialist Medisch - ABN AMRO Bank
Masja Overing

Ik vond het Intens Productief programma echt oprecht goed en zeer waardevol. Lees meer

Masja Overing - Head of People, Conduct & Communication bij ABN AMRO Bank
Kirsten Vingerhoets

Jet is erg betrokken en we deden het echt samen. Lees meer

Kirsten Vingerhoets - Online consultant bij Adecco
Kim Rikken

Een betere besteding van opleidingsbudget had ik mij niet kunnen wensen!​ Lees meer

Kim Rikken - Sr. Client Partner Presenter
Hilde Jaarsma

Samen met trainer/coach Jet Hasper is mijn agenda aangenamer, mijn hoofd helder en voel ik me meer baas over mijn agenda. Lees meer

Hilde Jaarsma - Skill lead DBZ bij ABN AMRO Bank N.V.
Marc van Iersel

Dit is eigenlijk een must voor iedereen! Lees meer

Marc van Iersel - Business Consultant Performance PeBa & CC ABN AMRO.
Inge Romkes

Ik vond het Intens Productief programma echt oprecht goed en zeer waardevol. Lees meer

Inge Romkes - Programma manager bij Adecco
Femke Wolbrink

​"Een beetje sceptisch vooraf was ik wel. Ik moest een andere manier van werken/ noteren aanleren en van een oude gewoonte afstappen; mijn gedrag veranderen. Hier ben ik (nog steeds) dagelijks bewust mee bezig en het gaat steeds beter. Zo verplicht ik mijzelf o.a. in mijn vooruitblik moment prioriteiten te... Lees meer

Femke Wolbrink - Senior backoffice medewerker at 4people
Janet Nijsten

Dit programma heeft mij veel rust gebracht in mijn hoofd, focus op mijn activiteiten, geleerd wat vaker nee te zeggen en prio's te stellen. Lees meer

Janet Nijsten - Manager EDR KYC ABN AMRO Bank N.V.
Judith Visser

De sessies met Jet hebben mij vanaf de eerste sessie geholpen om mijn werk anders te gaan doen. Lees meer

Judith Visser - Branchmanager bij Adecco
Anita Verbeek

​Deze werkwijze zorgt ervoor dat je overzicht en focus hebt. Lees meer

Anita Verbeek - Relatiemanager Commercial Banking sector Retail
Annelies Piket - van Winden

​Van tevoren dacht ik dat Intens Productief meer een programma zou zijn om mijn mailbox te ordenen. Maar het is zoveel meer dan dat! Lees meer

Annelies Piket - van Winden - Adviseur Inkomen & Vermogen bij ABN AMRO Bank
Judith van ‘t Loo

Jet heeft mij tijdens het programma de juiste vragen gesteld en mij echt aan het denken gezet. Het heeft mij, naast rust en productiviteit vooral inzicht gebracht. Lees meer

Judith van ‘t Loo - Relatie Manager bij ABN AMRO Bank N.V.
Yvette van Dijk

Op zoek naar een nieuwe manier van werken kwam ik bij Jet terecht. Dat nieuwe systeem werkt voor nu voor mij, in plaats van andersom. Lees meer

Yvette van Dijk - Yvette van Dijk, Area manager Adecco Top Secretaries
Judith Visser

Ik had niet durven hopen dat de verandering en het effect zo groot zouden zijn. Lees meer

Judith Visser - Branchmanager Adecco Top Secretaries
Louise Meijer

Mijn verslaafd-aan-werken-collega veranderde in een relaxte collega die alles ruim van tevoren op orde had. Toen werd ik nieuwsgierig! Lees meer

Louise Meijer - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Leyla de Heer

Ik leer te genieten van wat ik bereik in mijn werk, dankzij Intens Productief Lees meer

Leyla de Heer - Consultant Cultuur & Transitie ABN Amro Bank N.V.
Nicolien Linkels

Ik had nooit gedacht dat grip op mijn mail automatisch ruimte zou geven voor iets anders, zoals strategisch denken. Lees meer

Nicolien Linkels - Manager klantondersteuning MKB banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Corrinne Nederstigt

Mijn nieuwe motto is: Druk zijn is niet sexy, rustig en in control zijn wel. Lees meer

Corrinne Nederstigt - HR adviseur Louwman Holdings B.V.
Ronald Peulen

Jet heeft mij weten te overtuigen waarom structuur belangrijk is. Ik ben nu een betere professional voor mijn opdrachtgever. Lees meer

Ronald Peulen - Consultancy and Support Commercial Banking bij ABN AMRO Bank N.V.
Patricia Muller

De mogelijke resultaten van het programma klonken bijna te mooi om waar te zijn. Toch bleek het echt te werken. Lees meer

Patricia Muller - Financieel Specialist Medisch en Vrije Beroepen en DGA's bij ABN Amro Bank N.V.

Nu ik grip heb, sta ik nog steeds klaar voor anderen, maar ik word er niet meer door geleefd. Lees meer

Guler Cakir-Kilickaya - Management Assistent bij ABN Amro Bank N.V.
Rob Weijschede

Lees meer

Rob Weijschede - IT Platform Manager - Workplace Tooling bij Signify
Tessa Steennis

Door de manier van Intens Productief blijf ik met hoofd erbij, het is een prettige stok achter de deur en precies op maat voor mij. Lees meer

Tessa Steennis - Staffunctionaris Innovatie & Beleid ContourdeTwern, Tilburg
Tomas Dankers

Ik heb er nu nog iedere dag plezier van. Ik kan het iedereen aanraden. Lees meer

Tomas Dankers - Digitaal strateeg Have a Nice Day, 's-Hertogenbosch
Cynthia van Wachem

Nu ik zie hoe veel efficiënter ik mijn werk kan organiseren, zou ik iedereen aanbevelen om dit te gaan doen. Het geeft rust en ruimte! Lees meer

Cynthia van Wachem - Communicatieadviseur Gezond Werken in de Zorg, Apeldoorn
Liesbeth van Dijk

Met deze werkwijze wordt je manager ondersteunen wel heel makkelijk!   Lees meer

Liesbeth van Dijk - Managementassistent Sociaal Domein a.i.
Mieke Mooren

Ik ben verrast door wat ik in 10 sessies over mezelf, maar vooral ook over de zeer werkbare toepassingen, heb geleerd. Lees meer

Mieke Mooren - Klantadviseur
Yvonne van den Elshout

Ik zou Intens Productief iedereen aan willen raden! Echt super deze manier van werken! Lees meer

Yvonne van den Elshout - Adviseur Inkomen en Vermogen

Direct een sessie inplannen?

Oriënteer je je graag uitgebreid? Bespaar dan tijd en plan nu kosteloos een Intens Productief proefsessie.

Liever eerst overleggen met je werkgever? Download dan de pdf.

Maak kennis in een vrijblijvende proefsessie Download hier de informatie voor je werkgever