Ruimte om op te laden is het belangrijkste ingrediënt om bevlogen te blijven
Jet Hasper - Eigenaar Intens Productief
Hoe kun je nee zeggen tegen het één, en ja tegen het ander? Hoe maak je ruimte voor wat jou energie geeft? Zodat jij bevlogen aan het werk kunt blíjven, vanuit een gezonde relatie tot je werk. Daarover sprak ik in de webinar Slim bevlogen werken tijdens de ABN AMRO Learning Week van oktober 2021. Zo’n 400 bevlogen professionals lieten zich inspireren.
Je hebt als bevlogen professional transformatiekracht; je weet mensen in beweging te krijgen en je hebt het talent om nieuwe dingen te creëren. Je hebt denkkracht! Maar daarvoor heb je wel denkruimte nodig. Het probleem met de waan van de dag is dat het jouw ruimte inneemt. Je komt niet toe aan wat jíj echt belangrijk vindt.
Hard werken zonder opladen
We denken vaak dat we ‘te hard werken’. Maar, hard werken is niet het probleem. Het probleem is hard werken zonder op te laden. Behulpzaam zijn zonder grenzen. Loyaal zijn ten koste van jezelf.
Een systeem maakt opladen mogelijk
In de afgelopen jaren zie ik het bij de deelnemers aan de Intens Productief-training steeds weer terug: een systeem maakt opladen mogelijk. Maar ook mét systeem zie ik professionals vanuit druk hun taken ‘wegwerken’. Ze krijgen dingen gedaan, maar snakken tóch nog naar denkruimte.
Doe je de juiste dingen?
Uit eigen ervaring weet ik dat een goed systeem ongewild kan leiden tot minder ruimte. Je krijgt het steeds drukker als je de collega bent die altijd alles op een rijtje heeft. Als je niet weet of je de juiste dingen doet, doe je alles dat op je afgevuurd wordt.
Ja maar, de cultuur….
- De vergader- en mailcultuur moet worden veranderd.
- Door agile en scrum werken zitten we in een vaste ritmiek.
- Er worden steeds vergaderingen dwars door mijn agenda gezet.
- Wie doet de vervelende klusjes als iedereen zijn eigen aandachtsgebieden vooropstelt?
- Je kunt niet zomaar ‘nee’ zeggen. Er zijn ook moetjes!
Geloof me, deze beren op de weg zie ik veel voorbijkomen. Vroeger hoorde ik ze van collega’s, nu van deelnemers (aan de start van de Intens Productief-training). En tijdens de webinar las ik er enkele in de chat.
Het zijn voor mij signalen dat het júist tijd is om het heft in eigen hand te nemen. Jij bént namelijk (een onderdeel van) de cultuur.
'Nee vanuit druk' versus 'Nee vanuit inhoud'
Van ‘zomaar nee zeggen’ is geen sprake als je Intens Productief werkt. Nee zeggen ‘omdat je te druk bent’ heeft vaak een negatief effect op jezelf en op collega’s. Het kost energie.
Nee zeggen vanuit de inhoud, omdat je bewust je prioriteiten kiest, levert juist energie op. Je bent helder, je kunt afspraken maken en ze ook nakomen. Je zegt nee (en ja) vanuit verbinding. Ervaar het verschil:
Nee vanuit druk
“Ik kan toch niet komen, ik ben echt te druk. Sorry, maar ik red het niet. Er is iets tussendoor gekomen en ze willen nu een reactie van mij. Ik moet dat echt even voorrang geven, anders kom ik er nooit vanaf (tussen jou en mij). En anders krijg ik mijn andere werk voor die ene deadline van vandaag ook niet af. Sorry he. Maar het kan even niet anders. Bedankt voor je begrip, een andere keer pakken we het wel op, ja?”
Nee vanuit inhoud
“Ik begrijp dat je het even tussendoor wilt doen, maar ik heb nu geen ruimte. Vandaag heb ik een deadline en ik ga zo een vergadering in. Jouw vraag staat op mijn to-dolijst en morgen heb ik een tijdsblok gereserveerd. Als ik het rustig heb kunnen lezen, kom ik erop terug.”
De kracht van gefundeerd nee (en ja) zeggen
Ik leer mijn deelnemers om bewust te worden van het werk dat ze wél en niet (meer) willen doen. We staan daar uitgebreid bij stil. Deelnemers gaan vaak in gesprek met collega’s of leidinggevende. Ze stemmen af, maken afspraken, delegeren, et cetera. Allemaal in goed overleg. En vooral; met heel veel goede argumenten.
Hun ‘nee’ en ‘ja’ heeft een fundament. Daar bovenop bouwen ze hun systeem. Zo maken ze het werk voor zichzelf nog leuker en dragen ze actief bij aan cultuurverandering.
Bevlogen blijven: wees de verandering
Je persoonlijke effectiviteit werkt als een olievlek voor teameffectiviteit. Je geeft het voorbeeld door bewuster en systematischer met je werk om te gaan. Vanuit de inhoud. Collega’s zullen daar vragen over stellen, of je maakt het zelf bespreekbaar. Hoe werken we samen? En voor je het weet, bén jij de verandering in de organisatiecultuur. Ik zie het bij mijn deelnemers.
En ik wens het alle bevlogen professionals toe: bevlogen blíjven dankzij een gezonde relatie tot je werk.