Stop met ‘vaste dagen’. Zet de inhoud van je werk centraal!
Hybride werken: kies op basis van je inhoudelijke werk wáár en met wie je werkt
Ineke van de Geest - Change Manager Specialist bij ABN AMRO
Mensen vragen mij hoeveel ik naar kantoor ga. Dat wéét ik niet en verschilt per week. Het hangt van mijn werk af. Hybride werken is veel meer dan de keuze tussen vaste kantoor- en thuiswerkdagen. En daar zit de crux. Als je nu, na de beperkende maatregelen van corona, opnieuw de logica van ‘vaste dagen’ gaat toepassen, mis je een kans.
We moeten het idee dat we overal over moeten vergaderen, loslaten. Het is tijd om het anders te gaan doen. Vanuit mijn rol bij ABN AMRO én omdat ik zelf Intens Productief werk, raad ik professionals aan bewust(er) na te denken over de vraag:
Waar heb je elkaar echt voor nodig op hetzelfde moment, op dezelfde plek?
Hybride werken gaat erom dat je op basis van je inhoudelijke werk kiest waar, wanneer en met wie je dat wilt doen.
Wat mij betreft stellen we onszelf steeds deze 3 vragen:
- Moet ik dit op hetzelfde moment doen, als collega x?
- Moet ik hiervoor in dezelfde (online of fysieke) ruimte zitten, als mijn team of collega's x, y en z?
- Wáár kan ik dit type werk het beste doen? (concentratie- en denkwerk, overleg, brainstorms, etc.)
De inhoud bepaalt wáár ik werk
Voor mij is de norm dat mijn inhoudelijke werk bepaalt wáár ik werk. Thuis, in een café, een park of de bibliotheek. Of op kantoor. Het kan allemaal. Als het maar past bij het werk dat ik te doen heb, en het veilig en verantwoord kan. We hebben wel te maken met veiligheidsvoorwaarden.
Daarnaast kom ik samen met collega’s als de inhoud van ons werk daarom vraagt. Niet iedere dinsdag, niet altijd 2 dagen per week. Dat is alsof je de oude situatie (pre-corona) 1-op-1 in een nieuwe werkelijkheid probeert te proppen. Tijdens de corona periode hebben we geleerd dat hybride werken echt kan! Nu is het dus het moment voor verandering, wat doe jij met deze kansen?
Gebruik jullie tijd samen voor sociaal contact en verdieping
Vergaderen doet ertoe als de inhoud én het soort werk erom vragen dat je tegelijk met hetzelfde onderwerp bezig bent. Maak in je team bespreekbaar wat je wel en niet samen hoeft te doen. En zoek hierin naar uitdaging. Er kan namelijk meer dan je denkt. Zo kunnen we heel veel doen met de tools die we hebben. In Teams kun je bijvoorbeeld een update delen. Dat doe je op de tijd waarop het jou uitkomt. Dan hoef je elkaar tijdens de vergadering niet meer te informeren. Die tijd kun je gebruiken voor sociaal contact en verdiepende vragen. Ook voorbereiden kan los van elkaar, op je eigen tijd. Dat is prettig voor je werkplezier. Het levert bovendien een vergadering met goed voorbereide deelnemers op. Daar krijgt iedereen meer energie van.
Bespreek werkwijze en voorkeuren
Ga vooral het gesprek aan met elkaar over ieders werkwijze en voorkeuren. Ik werk bijvoorbeeld thuis veel efficiënter, dus daar kies ik nu vaker voor. Iemand die thuis juist snel wordt afgeleid of daar geen fijne werkplek heeft, kiest misschien sneller voor kantoor of een andere locatie. Houd ook rekening met wat je nodig hebt om bepaald werk te kunnen doen. Stilte, of juist mensen om je heen? Moet je iets uitwerken, of heb je input nodig? Wil je tussendoor naar buiten om samen te wandelen, of je juist even alleen terugtrekken? Daar kun je allemaal rekening mee houden als je de inhoud centraal zet.
Stop met doorhollen en kijk naar je werk
Besteed eens 2 uur aan de vraag waar je jouw focus de komende tijd legt. Niet doorhollen, maar stoppen en kijken. Het heeft mij echt geholpen om bewust na te denken over hoe ik mijn dag en week indeel. In de eerste lockdown kon ik daardoor beter anticiperen op alles dat ineens anders was; thuisonderwijs, veel online meetings. Eerst dreigde ik weer geleefd te worden. Precies wat ik niet wilde. Dat was de reden om een jaar eerder al Intens Productief te leren werken. Doordat ik structureel vooruitkijk en terugblik, had ik dat toen snel in de gaten. En nu profiteer ik van alle mogelijkheden die er nu weer zijn.
Weet wat je inhoudelijk wil bereiken
Dankzij Intens Productief sta ik expliciet stil bij mijn doelen. Ik kijk elke week vooruit en ik blik terug. Dat doe ik op een vast moment in de week. Ik weet wat ik inhoudelijk wil bereiken. Mijn acties hang ik daaraan op. Iedere week weer. Ik denk dus bewust na over wat ik waarom en wanneer doe. Wáár ik mijn werk doe is daar nu bijgekomen. Ik werkte voorheen 1 dag per week thuis en 3 dagen op kantoor. Die vanzelfsprekendheid is verleden tijd.
Besteed aandacht aan je werk-privébalans
Ik wil energiek en enthousiast blijven! Daarom besteed ik ook aandacht aan mijn werk-privébalans. Je moet goed in je vel zitten om goed te kunnen werken. Laatst had ik bijvoorbeeld een dag vol overleggen. Daar word ik niet leuker of gezelliger van. Het kán een keer, maar dat wil ik niet iedere week. En met mijn werkwijze kan ik het zo organiseren dat het ook niet wekelijks hoeft. Structuur helpt daarbij.
Neem de tijd om te veranderen
Het is in de praktijk lastig om los te laten wat je al jaren gewend bent, ook al zijn we door corona al flink wakker geschud. Vaste dagen op vaste locaties, overal over vergaderen: dat zijn oude patronen. Vallen en opstaan horen er daarom bij. We hebben het hier wel over een cultuurverandering: je kan het niet alleen, niemand weet precies hoe het moet en het kost (daarom) tijd. Neem die!
Ineke van de Geest - Change Manager Specialist bij ABN AMRO: "Ik ben er van overtuigd dat iedereen productief kan werken. Maar… je moet zelf de keuze maken om hier actief mee aan de slag te gaan. Ik heb dit gedaan door hulp in te schakelen van Intens Productief.
In dit coach traject werden de juiste vragen gesteld, werd er een spiegel voorgehouden en werden handvaten en tips aangereikt om dit werkend te maken. Door mijzelf dit te gunnen, kan ik nog steeds de juiste keuzes maken en dus bewust bijdragen aan de doelen die ik in mijn werk wil realiseren. Met mijn visie, passie en werkwijze wil ik anderen inspireren. Bij ABN AMRO Digital Workplace geloven wij in deze filosofie om écht slimmer en sneller te werken. We zien dat collega's hier baat bij hebben (met blijvend resultaat!)."